Vím, je to s námi někdy kříž!

Vím, je to s námi někdy kříž!

Žítková – O prvním prosincovém víkendu byl v areálu Janúšovy usedlosti na Moravských Kopanicích osazen dubový tesaný kříž. Ze svého místa teď shlíží na soubor lidových staveb ve vesničce Žítková. Kříž je symbolem smíření a přijetí minulosti a současně naděje, se kterou očekáváme dny následující. Věřím, že se stane znamením obnovy tohoto krásného místa.

Pro mě to není jen řemeslný výrobek, ale také duchovní symbol a umělecké dílo vytvořené na památku těch, kdo na tomto místě po generace žili a pracovali, ale i těch, kdo přijdou po nás a nebudou se bát přijmout péči o kulturní a historické dědictví jako své poslání a budou dál vyprávět onen příběh, jehož jsme součástí.  

Rád bych těchto pár fotografií, na kterých je vidět, jak se rodí něco jedinečného, věnoval rodinám řemeslníků, a vůbec všem, komu v životě nechybí vášeň, nadšení a zápal pro dobrou a poctivou práci! Já vím, je to s námi někdy kříž! Všechen ten čas, energie a úsilí, které vkládáme do své práce, ale zanechává stopu, a někdy třeba tak krásnou a jedinečnou jako sekera tesaře na povrchu dřeva.

Za obětavou a nezištnou práci na tomto kříži i celé obnově Janúšovy usedlosti patří slova díků mnoha přátelům. Vždycky, když uvidím tento kříž, vzpomenu si na každého z vás. Jmenovitě chci zmínit skvělou partu tesařů Tesané. Tyhle šikovné kluky mám fakt rád a hluboce si jich vážím. Bylo mi ctí zanechat svou stopu na tomto kříži právě s vámi. Mám na vás jen jedno přání: pánové, tvořte tu krásu dál!!!