Tesařský symfonický orchestr Jozefa Štibravého opět rozezní krajinu pod horenkou Chabovou

Tesařský symfonický orchestr Jozefa Štibravého opět rozezní krajinu pod horenkou Chabovou

Žítková – Po více než roce se do areálu Janúšovy usedlosti na Žítkové opět vrátil věhlasný „tesařský orchestr“ Jozefa Štibravého. V následujících týdnech rozezní Moravské Kopanice koncert tesařských seker „pod dlátovkou“ zkušeného slovenského šéfdirigenta a koncertního mistra.

Letos se představí soubor Tesané v dobře sehraném složení: Jozef Štibravý, Ján Palo, Martin Albert, Martin Brejka a Anton Kramarčík. V úvodu turné zazní dlouho očekávaný koncert pro dva pantoky a tři topory. Jako vždy lze očekávat dokonale vyladěné nástroje a ostré tóny. V rámci první etapy záchrany zanikajícího roubeného seníku ze Strání nastudovali sboristé oblíbené variace na štípané duby a buky. Za doprovodu českého souboru Krovservis ze Žítkové vytvoří „Mezinárodní festival dřeva pod údery seker“. Po představení tesařských tanců kolem kulatiny a fantazie na téma celodřevěné spoje vystoupí Marek Matějek – mistr hudební chemie, jenž si připravil bohatý koktejl chutí a tzv. bohumínská preludia Plus I. na námět poslední pochod dřevokazů.

Vyvrcholením celé slavnosti bude tradiční společný zpěv české a slovenské státní hymny a na úplný závěr koncertu v pozdních nočních hodinách zazní oblíbená sonáta „ná moll“, známá též jako kopaničářská variace Ódy na radost.

Garantem hudební kvality je již tradičně Národní památkový ústav ÚOP v Kroměříži a pracoviště Státní památkové péče městského úřadu v Uherském Brodu. Generálním partnerem celé akce je havarijní program MKČR. Nezbývá než doufat, že tato každoroční nevšední setkání vytvoří platformu pro trvalou spolupráci a další tesařské koncerty a sonáty. Jednou se snad dočkáme i vzniku česko-slovenské tesařské filharmonie.