Prosím, pojďte na taneční parket

Hrbohlav parketový (Lyctus linearis)

Prosím, pojďte na taneční parket

Jistě znáte oblíbený televizní pořad „StarDance …Když hvězdy tančí“ a mnozí možná netrpělivě vyhlížíte podzimní večery, kdy se obývací pokoje domů rozezní známou znělkou. Snad máte i svého favorita, kterého podporujete, fandíte mu a přejete si, aby vyhrál taneční soutěž.

Kdyby v živočišné říši volili hvězdu tanečního parketu, na předních příčkách by se umístil hrbohlav parketový, 2-5 mm dlouhý dřevokazný brouk, jehož hlavu zdobí charakteristické dvoučlánkové tykadlové paličky. Tento štíhlý elegán v hnědém fráčku se stane králem každého parketu, dáte-li mu dostatečný prostor. Žádná podlaha mu neodolá, miluje totiž tvrdé listnaté dřeviny.

Samička naklade kolem dvaceti vajíček do trhlin ve dřevě. Vylíhnuté larvy poté vyvrtávají ve dřevě úzké chodbičky ve směru vláken. Ve stavbách se s ním můžeme setkat především v podlahách, rámech, obložení, dřevěném nábytku. Vývojový cyklus u tohoto dřevokazného brouka je pěkný tanec, zvládne jej během jediného roku. Zanechává za sebou okrouhlé výletové otvory o průměru jednoho milimetru a velmi jemné nahnědlé práškovité požerky.

Na parketu je těžkým soupeřem, kterého není radno podceňovat. Jeho tango či pasodoble neustojí ani ten nejlepší sál. Máte ve svém domě, na chalupě, nebo v objektu, který spravujete problémy s dřevokazným hmyzem a chcete se ho zbavit, zavolejte nebo pošlete nezávaznou poptávku.