Docela malý chlapíček v široširém světě

Červotoč pronikavý (Anobium punctatum)

Docela malý chlapíček v široširém světě

Těmito slovy označil ve slavném Tolkienově fantasy příběhu čaroděj Gandalf malého hobita Bilba Pytlíka, který se vydal na dobrodružnou a nebezpečnou cestu za osvobozením hory Erebor. Bilbo se díky svým skvělým charakterovým vlastnostem mnohokrát osvědčil a přispěl ke zdárnému konci celé výpravy. Ve světě dřevokazného hmyzu je takovým „docela malým chlapíčkem“ červotoč pronikavý. V Bilbově světě by se ale dozajista postavil na opačnou stranu a mezi skřety sloužil temnému pánu Sauronovi ukrytému v pevnosti Dol Guldur na jihu Temného hvozdu.

Domy a jejich dřevěné konstrukce, v nichž začne úřadovat červotoč – označován přídomkem pronikavý, proužkovaný, nebo také tečkovaný (z lat. přídomku „punctatum“) – se zakrátko také mění v temný hvozd, kam není radno vstupovat. Je totiž velmi vážným škůdcem zpracovaného jehličnatého i listnatého dřeva. Masivně napadá nejen nábytek, lavice v kostelích, rámy obrazů, dřevěné plastiky a artefakty, ale i domácí nářadí a násady. Dospělý červotoč je tmavě hnědý brouk dorůstající délky 2-2,5 mm. Ačkoli není významný z hlediska své velikosti, dopady jeho působení v larválním stádiu jsou velmi vážné. Do všeho jde doslova po hlavě.

Povrch těla červotoče pronikavého je jemně a hustě hedvábně pýřitý. Krovky má na konci zaoblené. Jeho temnou stránku jako by zdůrazňovala kapuce, při pohledu shora téměř zakrývající hlavu. Samičky kladou průměrně 30 vajíček (ojediněle až 80) do míst, kde se vyvíjela předchozí generace – v trhlinách, štěrbinách a tesařských spojích ve dřevě se zvýšenou vlhkostí a nezřídka i hnědou hnilobou. Kvůli vysokému počtu vajíček, pevně přilepených ke dřevu, se červotoči velmi rychle množí. Po několika týdnech se vylíhnou larvy, které se pod vajíčkem zavrtají do dřeva. Vykousávají v něm otvory, vytváří celou strukturu chodbiček a dokáží dřevo zcela zničit. Larvy se vyvíjí průměrně 2–3 roky v závislosti na teplotě a vlhkosti dřeva. Optimální pro jejich rozvoj je teplota kolem 23 °C a vysoká vzdušná vlhkost. Dospělí jedinci pak vytváří kruhové výletové otvory v průměru kolem 2 milimetrů. Výborně se jim daří v nábytku ve starších vlhkých málo větraných budovách.

Likvidaci červotoče komplikuje jeho odolnost. Snáší totiž dobře sucho i vlhkost, teplo i zimu. Navíc existují různé druhy červotočů. Mezi nejvýznamnější spojence červotoče pronikavého v oblasti destrukce dřeva patří červotoč kostkovaný (Xestobium rufovillosum) a červotoč umrlčí (Hadrobregmus pertinax), ale o těch až někdy příště.

Některé druhy červotoče se namísto dřeva specializují na potraviny a jejich larvy milují škrob. Umí prokousat nejrůznější materiály – dřevo, plast, papír i další odolné obaly. Můžete je najít v pečivu, těstovinách, rýži, sušenkách, ale i v bylinkách, papíru nebo výrobcích z kůže.

Základem prevence je provádění pravidelných důsledných kontrol. Pokud dřevo před červotočem neochráníte, bude se šířit dál a postupně ničit další vybavení a zařízení.

V historických stavbách červotoč často škodí v trámech, v podlaze, parketách a na mnoha dalších místech. Likvidaci je moudré svěřit odborné firmě, která navrhne vhodný postup. Potrápit dokáže i v nábytku. Při nákupu starého a starožitného nábytku proto doporučujeme obezřetnost, abyste si spolu s ním nezavlekli domů i tohoto škůdce. Kousku, na němž jsou patrné výletové otvory a pod nimi vysypané požerky, se raději obloukem vyhněte. Ušetříte si čas, finance, námahu a nervy a předejdete rozšíření obávaného záškodníka ve vaší domácnosti.